Konsulat
Republiki Chorwacji
w Rzeczypospolitej Polskiej
Kraków
Polski (Polish) Chorwacki
>> Zapraszamy na tradycyjne Spotkanie Wigilijne w konsulacie Republiki Chorwacji w Krakowie <<
piątek
15 grudnia 2017r.

Informacje praktyczne

1. dla zmotoryzowanych podróżujących po Chorwacji
Zdecydowanie najwygodniejszym środkiem transportu w Chorwacji jest samochód . Aby wjechać na terytorium Chorwacji samochodem, należy posiadać ważne ubezpieczenie OC , dokumenty samochodu (dowód rejestracyjny) i zwykłe prawo jazdy (nie musi być międzynarodowe). Oprócz tego samochód powinien być wyposażony w apteczkę, trójkąt, gaśnicę i linę holowniczą ale w Chorwacji policja praktycznie nie czepia się ich braku.
Drogi chorwackie, zwłaszcza tranzytowe i autostrady, uważane są za jedne z lepszych. Lokalne, zwłaszcza na wybrzeżu są wąskie i kręte. Drogi kręte mogą być w deszczu znacznie śliskie. W Chorwacji istnieje kilkaset kilometrów autostrad, które budowane są w iście ekspresowym tempie. Łączą one  największe miasta chorwackie i niemal całe wybrzeże, z wyjątkiem regionu Dubrownika. Praktycznie wszystkie autostrady  i drogi szybkiego ruchu są płatna. Płaci sie przy wyjeździe z autostrady. Chorwaci przyjmują również zapłatę w euro.
Ceny paliw są zbliżone do obowiązujących w Polsce. Sieć stacji benzynowych nie jest gęsta, zwłaszcza na wyspach. Większość stacji benzynowych jest czynna tylko w ciągu dnia, dlatego w czasie nocnej jazdy należy  posiadać odpowiedni zapas. Na większości stacji benzynowych można płacić kartą.
Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi wynosi 0,00 %. Była to bardzo kontrowersyjna decyzja, wywołała wiele sprzeciwów m.in. restauratorów. Zabronione jest również palenie papierosów przez kierowcę. Kontrole radarowe zdarzają się stosunkowo często. Zapinanie pasów bezpieczeństwa jest obowiązkowe na wszystkich siedzeniach. Po pomoc drogową można dzwonić pod numer tel. 987.
Mandaty za przekroczenie prędkości  w terenie zabudowanym/poza terenem zabudowanym wynoszą :do 10 km/h 300 kn, 10 - 30 km/h 500 kn/ 300 kn, 30 - 50 km/h 700 kn /500 kn, ponad 50 km/h min. 2000 kn i zakaz prowadzenia na okres do 6 mies. / min. 2000 kn i zakaz prowadzenia na okres do 3 mies. Uwaga!! Ceny mogą ulec zmianie i być na tej stronie nieaktualne. 
Między wybrzeżem a wyspami kursują promy. Kursują one głównie na wyspy Cres, Lošinj, Pag, Rab, Ugljan, Pašman, Dugi Otok, Iž, Solta, Brač, Hvar, Vis, Pelješac, Korčula, Lastovo i Mljet. Czasami kursy mogą by odwołane ze względu na złe warunki pogodowe. W sezonie na niektórych liniach utrzymywane są połączenia przez całą dobę, czasami pojawiają się jako dodatkowe. Czasami bywają dni, że na przeprawę trzeba czekać nawet kilka godzin. Duże promy kursują wzdłuż wybrzeża. Promy kursują głównie na linii: Rijeka - Zadar - Split - Hvar - Korčula - Mljet - Dubrovnik.

2. dla poszukujących noclegu   
Noclegi są największym wydatkiem podczas wyjazdu do Chorwacji. Oferta jest jednak bardzo zróżnicowana. Hotele - stanowią najdroższą formę zakwaterowania, jednak zwalniają z wszelkich obowiązków. Ceny są zróżnicowane w zależności od standardu. Pokoje prywatne – najczęściej wykorzystywane, nieco tańsze od hotelowych i oferujące więcej spokoju. Apartamenty - nie są to luksusowe apartamenty hotelowe, lecz tzw. mieszkania wakacyjne. Ich ceny są niższe od hotelowych, posiadają kuchnię umożliwiającą samodzielne przygotowanie posiłku. Apartamenty składają się zazwyczaj z pokoju (lub dwóch), kuchni i łazienki. Kempingi - ich ceny i standard są bardzo zróżnicowane. Płaci się od osoby, więc dla kilku osób, po zsumowaniu wszystkich kosztów , może się to okazać nawet droższe od wynajęcia apartamentu. Dodatkowo doliczyć trzeba inne świadczenia jak samochód, namiot, prąd, lodówka itp. W wielu miejscowościach pobierana jest dodatkowa opłata (tzw. opłata klimatyczna) na rzecz gminy.

3. dla korzystających z plaż 
Plaże są kamieniste (skaliste), jedynie w małych zatokach znajdują się drobne kamienie, żwir lub piasek. Przy niektórych hotelach istnieją też plaże piaszczyste usypane przez człowieka. W Chorwacji nie ma plaż prywatnych, całe wybrzeże (z bardzo nielicznymi wyjątkami) jest dostępne dla wszystkich. W sezonie, zwłaszcza w sierpniu, na plaży może być nieco tłoczno, ale dotyczy to zwłaszcza plaż w pobliżu hoteli, kempingów czy innych skupisk turystów. Szczególnie oblegane są zatoki z drobnych kamieni lub piasku, gdzie ludziom łatwiej jest wejść do wody. To również ulubione miejsca rodzin z dziećmi Z uwagi na charakter wybrzeża (skaliste) na plaży najlepiej jest znaleźć płaski kawałek terenu;. Dlatego w wielu miejscach pomiędzy ostrymi skałami wylano betonowe tarasy. Zupełnie nie zakłóca to krajobrazu, a stanowi najchętniej zajmowane części plaż. Na plażach jest bezpiecznie i bardzo rzadko dochodzi do kradzieży, więc nie ma problemu z pilnowaniem swoich osobistych rzeczy.
Ze względu na ukształtowanie plaż, ciężko jest znaleźć miejsce równe do leżenia. Dlatego dobrze mieć jakiś składany materac plażowy (najlepiej, żeby nie był nadmuchiwany, bo może ulec przebiciu). Większość osób powinno także stosować filtry przeciwsłoneczne Co bardziej wrażliwi powinni również zaopatrzyć się w nakrycie głowy lub parasol przeciwsłoneczny. Na plażach spotkać można roznosicieli napojów  i owoców itp.
W Chorwacji można spotkać często plaże tylko dla nudystów. Przy wejściu na taką plażę często jest budka, gdzie pilnowany jest zakaz wstępu w ubraniach i pobierane są  nawet niskie opłaty za wejście. Jednak nudystów można spotkać także poza plażą, często nawet w dość zatłoczonych miejscach. Nikogo to już nie dziwi. Często można spotkać, co staje się zwyczajem, kobiety opalające się bez górnej części kostiumu.

4. dla korzystających z morskiej wody 
W Chorwacji nie ma wydzielonych do pływania stref,  ratowników wodnych, czerwonych flag, czy też kart pływackich. Każdy na plaży robi wszystko na własną odpowiedzialność. Chorwacja jest idealnym krajem dla lubiących pływać, woda jest ciepła (w sezonie ok. 23 - 29 stopni) i bardzo czysta.  Dla osób pływających  blisko brzegu, lubiących mieć grunt pod nogami pojawia sie problem, ponieważ szybko robi się głęboko, a w miejscach gdzie zejście jest łagodne jest zazwyczaj dość dużo ludzi. Woda jest bardzo przejrzysta i dno można zobaczyć nawet na głębokości kilkunastu metrów. Na dnie są głównie kamienie i piasek (dalej od brzegu), często porośnięty roślinami. Gdy świeci słońce, morze ma kolor turkusowy przy brzegu i granatowy dalej od niego. W wodzie można zobaczyć dużo pływających ryb.
Adriatyk jest zazwyczaj bardzo spokojny. W lecie ciężko jest spotkać fale uniemożliwiające kąpiel. Zasolenie jest duże i wynosi ok. 3 %, stąd bardzo łatwo utrzymać się na powierzchni. W porównaniu z pływaniem w słodkiej wodzie różnica jest wyraźnie odczuwalna. Osobom wrażliwym może przeszkadzać nieprzewidziane napicie się lub kontakt wody z oczami . Jeśli ktoś ma wrażliwe oczy, konieczne są okulary do pływania.
Jedyną rzeczą, na którą naprawdę trzeba uważać, są jeżowce. Są to kulki średnicy kilku centymetrów, otoczone kolcami. Jeżowce leżą na dnie, przyczepione do kamieni. Wbicie kolców jest bolesne. Bardziej bolesne jest ich wyciąganie. Dlatego należy do wody wchodzić w specjalnych butach, które można kupić w każdym sklepie lub nawet na plaży. Są one dostępne również w sklepach sportowych w Polsce. W wodzie można czasami spotkać meduzy, Jednak szczególnego zagrożenia nimi nie ma.  Mogą  jednak spowodować oparzenia szczególnie w czerwcu i lipcu i to blisko brzegu.  

5. dla chcących nurkować
Chorwacja posiada bardzo bogaty świat podwodny. Czysta woda, kolorowe ryby, podwodne łąki, wraki statków i różne znaleziska archeologiczne. Temperatura wody w morzu osiąga latem 22–27°C, dlatego też do nurkowania wystarczającą ochroną cieplną będzie mokry lub półsuchy skafander . W zimniejszym okresie (zimą temperatura wody Adriatyku spada do 13°C) najlepiej zabrać suchy skafander nurkowy zabezpieczający organizm przed wychłodzeniem.
Wody Chorwacji mogą zachwycić bardzo ciekawą i różnorodną fauną i florą. Świat ryb reprezentuje wiele gatunków z rodziny ślizgowatych i babkowatych. Można zobaczyć tu  interesujące okazy. Krawędzie skał i dno morskie porastają mszywioły, gąbki, korale madreporowe czy algi. Przy dnie można obserwować także inne ciekawe stworzenia morskie: ośmornice, kalmary, strzykwy, jeżowce i rozgwiazdy.Sporą atrakcję dla nurków stanowią leżące na dnie wraki statków. Na wybrzeżu chorwackim znajduje się kilkadziesiąt centrów nurkowych, zaopatrzonych w odpowiedni sprzęt oraz łodzie i zatrudniających instruktorów.
Wszyscy, którzy chcieliby zdobyć uprawnienia nurkowe, muszą zapisać się na kurs, który trwa przeciętnie ok. 5 dni. Wybór szkół dla nurków jest duży. Kurs obejmuje wykłady teoretyczne, zajęcia praktyczne pod wodą oraz ćwiczenia nurkowania i zakończony jest egzaminem. Certyfikat PADI OWD uprawnia do nurkowania do głębokości 18 m, a certyfikat CMAS – do nurkowania do głębokości 21 m. Cena kursów obejmuje wypożyczenie sprzętu nurkowego, wykłady, zajęcia pod wodą oraz egzamin.Turyści, którzy już posiadają uprawnienia nurkowe, muszą zakupić  zezwolenia na nurkowanie w Chorwacji, Zezwolenia wydaje Chorwacki Związek Nurkowy. Można je kupić w kapitanatach portu po okazaniu dokumentu uprawniającego do nurkowania. Jeśli chcielibyśmy ponurkować sami, to oprócz zezwolenia nurkowego musimy wykupić koncesję nurkową.
Należy pamiętać, że niektóre obszary Chorwacji objęte są całkowitym zakazem nurkowania. Zakaz obowiązuje również na części wód wewnętrznych i dotyczy portów, przystani, obszarów wzmożonego ruchu oraz morza w promieniu 100 m od zakotwiczonych statków wojennych i strzeżonych obiektów wojskowych na wybrzeżu.
W Chorwacji wyodrębniono także strefy kontrolowanego nurkowania.

6. dla chcących korzystać z chorwackiej kuchni
Kuchnia chorwacka jest bardzo urozmaicona i uzależniona od wpływów . Dla części lądowej wpływ mieli przede wszystkim sąsiedzi: Austriacy i Węgrzy oraz  Turcy, którzy napadali na te tereny. W tej części jedzenie jest zbliżone do naszego. Na wybrzeżu dominują potrawy raczej lekkie, wolno psujące się. Na te tereny wpływ mieli Grecy, Rzymianie i Ilirowie, a później też Francuzi i Włosi. Dlatego jedzenie chorwackie jest zróżnicowane i czasami może budzić zaskoczenie. Niektórzy (chociaż jest ich coraz mniej) zabierają do Chorwacji własną żywność, a na miejscu kupują tylko chleb, owoce i warzywa. Przygotowywanie posiłków jest możliwe przede wszystkim w apartamentach i na kempingach, gdzie znajdują się kuchnie turystyczne. Podobnie jak w Polsce w większych sklepach wybór jest większy.
Serwowane w różnych restauracjach, barach czy zwykłych przydrożnych knajpkach  potrawy są charakterystyczne dla różnych regionów. Na wybrzeżu, co jest naturalne,  najczęściej można spotkać owoce morza.  Trzeba jednak pamiętać , że ryby są droższe od mięsa. Jednak zjedzenie obiadu, czy kolacji nie powinno sprawiać żadnego kłopotu, zarówno ze względu na wybór miejsca jak i na wybór dań.
W rejonie Kwarneru i na Istrii miejscowi jadają  sery i oliwki. Podawane są dania z ryb, homarów, krewetek i małży, zupy rybne, gulasz rybny, ryż z owocami morza.
Kuchnia dalmatyńska i kuchnia wysp, to głównie ryby, krewetki, kalmary, ośmiornice, kraby, homary, małże, warzywa, wieprzowina, cielęcina i jagnięcina przyrządzane na różne sposoby. Do każdej potrawy podawana jest sałatka najczęściej z pomidorów, ogórków, papryki, białej kapusty, mocno przyprawione oliwą z oliwek lub octem winnym.
W regionie śródlądowym spożywa się jagnięcinę, baraninę, wieprzowinę, ziemniaki, kiszoną kapustę, groch, kozie i krowie mleko oraz niezwykle smaczne  sery, zwłaszcza wędzone. W kuchni tej pojawiają się też często grzyby. Oprócz dań regionalnych restauracje i bary oferują standardowe europejskie jedzenie.
Także pod względem napojów widoczne są wyraźne różnice między tradycją  panującą na wybrzeżu i w śródlądowej części kraju. Na wybrzeżu nie ma tradycji w piciu herbaty. Chorwacja coraz bardziej słynie  z dużego wyboru dobrych win (ponad 700 gatunków win). Proces produkcji wina chorwackiego często wywodzi się ze starożytnych tradycji winobrania. Wino pije się je głównie do posiłków. Popularne jest także piwo oraz napoje chłodzące. Z mocniejszych trunków zdecydowanie najbardziej znana jest rakija, czyli wódka wieloowocowa, najczęściej, własnej, domowej roboty. Przy zamawianiu wina należy pamiętać, że  Chorwaci na wino czerwone mówią czarne (crno). Chcący wypić  kawę, należy pamiętać, że pod  jej nazwą kryje się włoskie espresso. Jeśli chcemy wypić zwykłą kawę to trzeba poprosić o wielką kawę (velika kava). Należy też wiedzieć, że niektóre piekarnie są prowadzone przez Albańczyków i posiadają więcej pieczywa słodkiego, albańskie piekarnie oferują też słynny tzw. burek. Jest to duża bułka nadziewana serem lub mięsem.

                                                         Życzymy udanego pobytu w Chorwacji!

                                                                                    ******